"Milyen a számomra ideális laptop?"
Sokat hallott kérdés. Amennyiben végig olvasod, már célzottan indulhatsz neki a keresésnek.
Milyen laptopot vegyek?

 

Az alábbi információk NEM szakmai nyelven íródtak, sajnos a legtöbb helyen informatikusoknak adnak tanácsot, viszont mi próbálunk egy olyan segítséget nyújtani, ahol nem kell azon gondolkodni, hogy mi az a DDR3 memória, és mi az a SSD. Persze bemutatjuk az eszközöket, de érthető hétköznapi nyelven, egyszerűsítve. Szakmában jártassak számára néhány megállapítás furán hangozhat néhány kifejezés, általánosítás. Javasoljuk, hogy az egészet olvassa végig, hogy teljes képet kapjon a témáról, igyekeztünk direkt ezért úgy megfogalmazni a témákat, hogy azok kevésbé unalmasak és amellett érthetőek is legyenek mindenki számára.


Tartalomjegyzék:

1. Hogyan (ne) kezdjünk neki a vásárlásnak?
2. Mindenek előtt a legfontosabb: A két nagy kategória, és azok különbségei.
3. Otthoni használatra szánt laptopok.
4. Üzleti használatra szánt laptopok, avagy a jó befektetés.
5. VÁSÁRLÁS MENETE. Mire figyeljünk?
6. Szokásos kérdések.
7. Szokásos technikai kérdések.
8. Hibás laptopok árulkodó jelei?

9. Összegzés.
Hogyan (ne) kezdjünk neki a vásárlásnak?

A bevett, de rossz vásárlási szokás: felnyitjuk az akciós újságot amit a postaládába begyűrtek, és átlapozunk a gyerekpelenka - babkonzerv - kerti locsolócső - tanga bugyi kínálaton, és már válogatunk is a szuper akciók közül. Ezekben az üzletekben a számítógépekhez annyira értenek, mint az előbb felsorolt termékekhez. A marketinghez viszont nagyon is, mert "hülye" vagy, ha máshol vásárolsz. Pedig szinte a legjobb amit tehetünk, hogy nem ilyen helyeken vásárolunk. Talán csak elég belegondolnunk, hogy egy bevásárlóközpontos fizetésért, nem fognak tudni alkalmazni olyan informatikust, amelyik valóban tud segíteni a vásárlásban, és nem csak azt akarja eladni, amit ráparancsoltak, hogy fogyjon el. Érdemes azt is tudni, hogy a katalógusokban szeretik lehagyni az árulkodó információkat. Azt talán már sokan hallhatták régről, hogy "celeront" ne stb... Ma már az újságokban "Intel B850 processzor" bizony, ez egy celeron, csak már típusnevén szeretik hívni, hogy ne legyen árulkodó, hogy az bizony egy gyenge teljesítményű gép, szépen csomagolva.

Vissza az oldal tetejére

Mindenek előtt a legfontosabb: A két nagy kategória, és azok különbségei.

Bizonyára feltűnt már sokaknak, hogy két fajta laptop kategória létezik. Itt most nem a játékra való, és nem játékra való kategóriákról van szó. OTTHONI, és ÜZLETI kategóriáról. Feltűnő lehet, hogy ezen termékek árában jelentős különbség vehető észre. Ez NEM VÉLETLEN. Mégis mi a különbség köztük? Miért kérhetnek el, ugyan olyan sebességű (látszólag) laptopért akár 2-3x annyi pénzt? Sznobizmus? Vagy van valami más is a dolog mögött? Akciós újságban 130 000 forintért árult laptop, paraméterekben _majdnem_ egyezik, egy 400 000 forintos Lenovo ThinkPad, vagy Dell Latitude laptoppal. És egyébként is, miért nincsenek ezek az újságokban? Miért nem látom őket kirakva a polcra? Kitérünk majd erre is, most lássuk részletesen a különbségeket:


Vissza az oldal tetejére

Otthoni használatra szánt laptopok:

Az ár:
Jellemzően ilyen laptopokat újban 70-150 ezer forint között kapunk. (Igen, jóformán csak ezekkel van tele az akciós újság.). 100 000 forint alatt, szinte borítékolható egy évekig keserítő rossz vétel, de felette is figyeljünk, mert van mire.
Strapabíróság:
Jellemzően "bili műanyag" borításban, ami általában tényleg egy egyszerű műanyag borítás, sok esetben műanyag fülekkel összepattintva, alul 1db szerelő nyílással. Viszont jellemzően lakkozott felület, ami szépen csillog, és még különböző mintákat is felfestenek rá, a legkülönfélébb színekben. Ez szép, az első fél évben. Utána viszont jelentkeznek a gondok. Ugyanis a csuklónknál gépelés közben, az izzadtság megoldja a lakkréteget, ami lepattogzik. Ha láttunk már régi autót, amiről potyog le a festék, na kb. ugyan úgy próbáljuk meg elképzelni az adott laptopot akár egy év múlva is. A másik az úgynevezett "kazán ezüst" laptopok -kihalásban vannak- melyeknél a fehér műanyag van lefestve ezüstre, olykor feketére, és a használat során a nyers műanyag színe megjelenik a csuklóknál. Sajnos ezek az olcsó anyagok, akár egy kis ütéstől is hajlamosak elrepedni, de láttunk már olyat is, hogy normál használat esetén is elrepedt. Illetve fontos még megjegyezni, hogy a kijelzőt tartó zsanérok sem a legjobb anyagból készülnek, sokszor találkozni olyan esettel, hogy pár hónap után "lötyög" a kijelző, extrém esetben megtartani sem képes a kijelzőt.... Érdemes tehát anyagában színezett burkolatú gépet vásárolni.


Festett műanyag, sorjás élekkel, pontatlan illesztések.


Kijelző mérete és felbontása:
Általában nagy méret jellemzi őket, viszont a felbontás kicsi. Mi is az a felbontás? Képzeljünk el egy fix adott területet. Egy ilyen otthoni 15,6" átmérőjű (1 col = 2,54cm azaz 15,6 col = 39,6cm) laptopnak általános felbontása jelenleg az 1366*768 Ez érthetőre fordítva: a megjelenitett kép az alábbi mennyiségű képpontból tevődik össze: 1366 képpont vízszintesen, és 768 képpont függőlegesen elhelyezkedve. A terület nagysága miatt ezek a képpontok távol állnak egymástól, így nem nehéz észrevenni őket, és nem a legszebb képet fogjuk kapni, avagy nagy méretben láthatjuk a kevésbé éles képet.


Kis és nagy felbontás közötti különbség, közelről.


Kijelző paneltípusa:
Ez az amit, biztos nem fogunk sehol sem látni a felsorlásban, hiszen kit érdekel az, hogy 3 betűs rövidítéssel miket sorolnak fel..... viszont nem elhanyagolható szempont egy laptop megvásárlásakor. Ez a paraméter ott mutatja meg magát, amikor a betekintési szög igen alacsony lesz, avagy oldalról, fentről, lentről a kép színei torzulnak nagy mértékben. Sajnos olcsó gépeknél ez még a mai napig jelen van, de szerencsére egyre kevésbé, még az olcsóbb panelek esetén is a technika már ott tart, hogy egész jó betekintési szögeket érnek el. Nálunk a laptopsystem.hu -nál segítünk átvizsgálni a kijelzőt.


Két azonos laptop, különböző típusú kijelzővel. Jól látható a különbség.


Kijelző felülete:
Otthoni laptopok esetén sokszor találkozunk csillogó kijelzővel, ami lakkozva van. Nagyon szépek rajta a színek, a képek, igazán vágykeltő látvány, egy polcon. A probléma akkor keletkezik, amikor szabadtérre kivisszük a laptopot. Ugyanis ez a felület tükröződik, és napfényben nem sokat látunk a megjelenített képből. Egyes gyártóknál a már fent leírt burkolat lakkozással együtt, elérhetjük, hogy akár éjszaka is a burkolaton a kijelző képét látjuk, a kijelzőbe pedig a billentyűzet tükröződik (pláne, ha világított), nappal pedig smink tükörként is kiváló.


Látja? Nem látja? Na látja!


Hűtés:
Kevesen tudják, de talán a legfontosabb szempont egy laptop életében a hűtés, ugyanis a hőtermelése tetemes lehet, ha egyszerre több programot futtatunk. Sajnos olcsó laptopoknál rézcsövet csak a hő szállítására használnak, de a hűtőbordák sokszor alumínium anyagúak, de ami ennél is fontosabb az a ventillátorok, amik szintén nem a legjobb csapágyazással vannak ellátva. Ha még külön videokártyát is szereltek a laptopunkba, akkor a helyzet még rosszabb ebben a kategóriában. Ezek a tipikusan meleg laptopok, amik égetnek, és zajonganak. Miért rossz ez a laptopnak is? A hő amit kifúj a szellőző nyílásokon, közel sem olyan forró, mint az alkatrész, melyről a hűtőrendszer elszállította, és ezek a chipek forrasztva vannak. Ha a nagy hő hatására egy ilyen chip több száz(!!!) forrasztása közül csak egy is megolvad, már nem kapcsol be a laptop, és vagy komplett belsőt cserélünk 40 000 forintért, vagy vissza helyeztetjük, egy erre szakosodott helyeken 20 000 forint körüli összegért. A jelenség nem, hogy nem ritka, de szabályosan tolongás van azokon a helyeken, ahol ezeket javítják. Az otthoni "vérpistike" javítást mindenki kerülje el (urban legend, hogy egy hő pisztoly, vagy 10 perc 200fok sütős melegítés megoldja, ha trükközünk az alufóliával -ez maximum ideiglenesen pár napra megoldást adhat, a legjobb esetben is.) Ha melegedős laptoppal rendelkezünk, akkor ajánlott évente szervizben "újrapasztázni" (hő átvezető pasztát cserélni), és havonta 1x sűrített levegővel kifújni a ventillátor rácsainál a számítógépet.
 


Balra egy olcsóbb hűtés, jobbra pedig egy üzleti kategóriás gép rézhűtése.

Fűtés:
Fűtésre nincs szüksége a laptopnak, viszont nekünk sem. Ellenben ezek a laptopok az alulméretezett hűtés miatt (megjegyzendő, hogy manapság azért erre is kezdenek gondolni, bár a "noname" márkáknál még mindig probléma) sokszor égetően melegek. Miáltal a gyártást gyorsan indítják, tömegtermelés van, kevés időt tesztelik, nem megfelelően tervezik a hűtésrendszert, spórolnak sokszor az alapanyagokon, ezért sajnos találkozhatunk azzal a jelenséggel, hogy már nem bírjuk az ölünkben tartani a gépet, hiszen fizikai fájdalommal jár. Férfiaknak még egy érdekes hír: ez a hő, bármennyire viccesen is hangzik, nincs jó hatással a potenciára.
Másik probléma, a szellőzés, ugyanis ezek a laptopok a hőtermelésük miatt (ami megint csak a rossz hűtéssel függ össze) folyamatos szellőzést igényelnek. Igen ám, de mi van ha az ágyon egy pléden hagyjuk, vagy csak az említett térdünkkel eltakarjuk a hűtőnyílást? Sajnos az előzőleg már leírt chip olvadásos jelenséget is előidézhetjük, persze itt nem egy alkalomról van szó, hanem ha rendszeresen megtörténik.


A baloldali kép nagyon extrém eset, ilyentől azért nem kell tartani, de a tükörtojás tényleg elkészül pár laptop alján.


Önvédelem:
Nem árt a VIII. kerületben éjszaka egy iphone-al a kezünkben, ha a legközelebbi pénzváltó helyét szeretnénk megérdeklődni egy szolid 20fős csoporttól, viszont a laptopnak sem, pláne ha fontos adataink vannak rajta, vagy egyszerűen csak szeretnénk megóvni a gépet. Sajnos ezekben a laptopokban, a merevlemez védelem, az erős ház, a folyadék védelem, nem, vagy csak nagyon ritkán található meg. Miről van szó konkrétan? Egy konkrét példa: Áruházi laptop esete: a ventillátor "szöszöket" szedett fel, el volt takarva, már az olcsó ventillátor fokozott gyors forgása (kellemetlen zajokkal) sem tudja hűteni a gépet, de az asztalon van, mit sem sejtünk, és nézzük a filmet, ilyen már hetek óta, kicsit kerreg, de működik.... majd egyszer csak teljes leállás, és többet bekapcsolni nem fogjuk, ameddig meg nem javítják a belső elektronikát, vagy ki nem cseréljük azt. Ellenben mondjuk egy üzleti Lenovo, vagy Dell, be sem kapcsol ilyen esetben, csak a kijelzőn megjelenik egy "cpu fan error" (processzor ventillátor hiba) felirat, hogy cseréljük ki az alkatrészt a gép megóvása érdekében, és ameddig ezt nem tesszük meg, nem hajlandó bekapcsolni. Pár forintos érzékelőről beszélünk, ami figyeli a fordulatszámot, és a hőmérsékletet.


Ha mindenképpen sérül, akkor sem mindegy mennyire.


Bővíthetőség:
Kizárólag memória, és merevlemez cserélhető biztonságosan, már ha van szerelő nyílás, egyéb esetben a garancia elvész. Plusz eszközök beszerelése, beépítése lehetetlen.


A szerelő nyílások, csatlakozók teljes hiánya.


Akkumulátor:
Jellemzően olcsó akkumulátor cellákat rejt az akkumulátor burkolata, melyek eleinte sok ideig is képesek táplálni a gépet, ám az idő múlásával drasztikusan csökken az akkumulátor üzemideje. Megjegyzendő: néhány márkánál már ebben a kategóriában is figyelnek a minőségi akkumulátorokra.


A laptop akkumulátorok belülről elemekkel vannak töltve. De tudjuk, hogy a
400forint/4db és az 1500forint/4db elemek közt van különbség. Nos: itt is.


Súly:
Általában ezek a laptopok nehezek. 3-4 kilógrammos kivitelek sem ritkák. Mobilitása némelyik modellnek olyan, mintha egy utcai telefonfülkét utánfutóra raknánk, és azt állítanánk, hogy mobiltelefon, mert el lehet vinni úgy már akárhova..... A nagy kijelző méret miatt a szállításuk is kényelmetlen ezeknek az eszközöknek. Ezen viszont nem kell meglepődni, kevesebb szállításra tervezték őket. A nagy kijlező pedig idősebbeknek még előny is lehet.


Nem mindegy, mekkora gépet kell magunkkal cipelni egész nap.


Teljesítmény:
Ezzel általában nem szokott gond lenni, csak ha nem futunk bele valami véletlen lemaradt, elírt áruházi bakiba. Soha ne menjünk laptopot vásárolni egymagunk, vagyis hozzáértő nélkül, szupermarketekbe. Valamint fontos megjegyezni, hogy ha a szomszéd "vérpistike*" ügyesen játszik a számítógépen, attól még lehet, hogy nem fog tudni építő jellegű tanácsot adni, vagy mindenképpen olyan márkát akar ránk erőszakolni, ami van neki, mivel azt ismeri. 

*Vérpistike= Az informatika fenegyerekei, a mumus sereg... általában szakképzetlen, hozzá nem értő, de ügyesen online játékokon felnőtt szomszéd gyerek, akire ha egy telepítést rábízol, garantáltan soha többet nem lesz meg a gyerekek születésnapi képei, és már a vírusirtó is vírusos lesz, mire elkészül vele. Szakmai tapasztalat nulla, de ezt meggyőződéssel palástolja. Némelyik fura kifejezéseket használ, melyet internetes játékok szlengjéből szedett össze, tőle féljünk a legjobban.

Miként vásároljunk? Bár lentebb erre kitérünk, de NAGYON FONTOS, hogy amennyiben nem értünk hozzá magabiztosan, NE menjünk egymagunk vásárolni. Ha kérdése lenne, hogy mégis melyik laptopot válassza, bátran hívjon fel minket a telefonszámainkon, és készségesen segítünk választani. Ez ugyan olyan, mint, hogy nem írunk fel magunknak antibiotikumot "nagyjából", hanem orvost keresünk, aki adott szakterületen jártas. Ezen nem kell szégyenkezni, mi sem értünk több ezernyi dologhoz, TV szereléshez, autószereléshez, mosógépszereléshez, gázszereléshez, stb.... mi is szakembert hívunk.

Fontos. Jó laptopok ezek, csak tudni kell választani, és el kell fogadni, hogy ezeket bizony egy íróasztalra tervezték, nem sok szállításra. Sokadjára is: ha nem vagyunk jártassak a témában, kérjünk segítséget, mert évekre megkeseríthetjük a mindennapokat, egy rossz vétellel. Ugye amikor kiderül, hogy XY program nem megfelelően használható gépünkön.... pedig azért vásároltuk(volna).

Vissza az oldal tetejére

Üzleti használatra szánt laptopok, avagy a jó befektetés.

Az ár:
Általában itt szokott mindenkinek elkerekedni a szeme, hiszen 200 000 forint a legolcsóbb... de jellemző a 300 000 forint feletti ár. Viszont használtan töredék áron juthatunk hozzá, és szinte garantálható, hogy "tovább marad meg", mint egy új akciós laptop, sokszor pedig annál többet is tud. Kínálatunkban bőséggel talál olyan gépet ami kiszolgálja az igényeit, és még pénzt is megtakarít. Hiszen mindenki elfogadna egy használt ferrarit... Nem? Ez valami hasonló.
Strapabíróság:
Jellemzően, fém, magnézium, és prémium műanyag borítást kapnak. Ezeket olyan mértékben alakítják ki hosszas, komoly tervezések után, hogy a gépház a nagyobb ütések esetén is ép maradjon. Nagyobb márkáknál például a magnézium ötvözetű vázzal szerelt modellek alkalmasak arra, hogy egy átlagos felnőtt ember ráálljon a laptopra, anélkül, hogy az károsodna. A hő terhelést is jobban bírják, illetve a folyadék, és cseppálló billentyűzetek is szinte alapértelmezettnek számítanak a kategóriában, akár csak a giroszkópos (mozgás érzékelős) merevlemez védelem. Ha egy ilyen laptop leesik, nem kell attól tartanunk, hogy a kopáson kívül lesz számottevő baja.Leesett? Vizes lett? Megmelegedett? Karcolódott? Semmi gond, bírja, és adataink biztonságban.


Kijelző mérete, és felbontása:
Jellemzően kisebb méretű 14" (~35,5cm) átmérőjű kijelzővel vannak szerelve ezek a gépek, a hordozhatóság miatt, viszont a felbontásuk (avagy a képpontok sűrűsége, mint az otthoni gépeknél kitárgyaltuk) jobb, élesebb képet adnak. Egy ilyen 35,4 centiméteres kijelzőn akár 1600 vízszintes és 900 függőleges képpontot is képesek megjeleníteni. Tehát élesebb képet látunk.


Kis és nagy felbontás közötti különbség, közelről.

Kijelző paneltípusa:
Üzleti célú gépeknél erre kényesen figyelnek, hogy minél nagyobb betekintési szög legyen, illetve, hogy a színek se legyenek túlexponálva, tehát a piros az piros legyen, inkább természetes árnyalatok jelenjenek meg.Két azonos laptop, különböző típusú kijelzővel. Jól látható a különbség.


Kijelző felülete:
Kizárólag matt felületű kijelzőket használnak ezekben a gépekben. Bár nem olyan látványos egy polcon, de napfényben, és éjszaka a türköződés mentes felület nagyon kellemes használatot eredményez. Erős napfényben is jól olvasható marad a kijelző. Számos modellben fényérzékelőt is elhelyeznek a kijelző környékén, hogy az aktuális fényviszonyoknak megfelelő legyen a háttérvilágítás ereje, ezzel kímélve a szemet, és az akkumulátort, valamint növelve a láthatóságot minden körülmények között.


A legnagyobb napsütés közben is jól látható a csillogásmentes kijelző. Erős háttérvilágítás is alaptartozék.


Hűtés:
Az árhoz mérten, itt bizony nem spórolnak a réz hűtőbordákkal, itt már nem csak a hőt szállító csövek készülnek rézből, hanem a komplett hűtőrendszer. Nem olcsó, de a legjobb megoldás. Mi sem bizonyítja jobban, hogy egy átlagos üzleti laptop ventillátora csak időnként kapcsol be, és akkor is alacsony fordulatszámon, hangtalanul, mivel a hűtőrendszer hő leadása profin megtervezett, és az anyaghasználat is prémium. Nálunk a laptopsystem.hu -nál figyelünk arra, hogy megfelelő hűtéssel ellátott gépet válasszon.


Nincs spórolás sem a ventillátor minőségén, sem pedig a hőelvezetésen.


Fűtés:
Igen, ezek a laptopok nem fűtik a lábunkat, az asztalt, és egyáltalán semmit, mivel a hűtés jó, és a szellőzés is úgy van megtervezve, hogy nyugodtan akár a takarón is felejthetjük. Ne féljünk, nem fog leégni, és 3 óra használat után is marad még bőrfelület a végtagjainkon.


Önvédelem:
Ezek a laptopok a már okostelefonokból ismert mozgásérzékelőkkel, gyorsulás mérővel vannak szerelve, pontosan tudják, hogy most éppen merre dől a készülék, és ha zuhanást, ütést érzékelnek akkor a forgó alkatrészeket (mint merevlemez) leállítják, hogy adataink ne sérüljenek meg. A masszív felépítésű ház már önmagában védelem, de itt figyeltek arra is, hogy ha véletlen folyadék dőlne a billentyűzetbe akkor az ne az elektronikát tegye tönkre, hanem mint egy eső tálcában, el legyen vezetve, akár a laptop aljához. Az adataink védelméről még sok esetben ujjlenyomat-olvasó is gondoskodik, illetve jelszóval védhető az egész gép indítása is. Aki úgy gondolja, hogy ezek felesleges eszközök, annak érdemes megkérdeznie egy szervizt, hogy a folyadékos-leeséses balesetek milyen arányban jelentkeznek. Talán érdemes még megemlíteni az ütés védelmet, illetve a hő védelmet is, némelyik modell 100 fok feletti hőmérsékletet is kibír. Interneten kering fotó, egy olyan üzleti laptopról (konkrétan egy lenovo thinkapdről) amely egy lakástűzben bent égett, de tűzoltás után, bár kicsit megfolyt a burkolat, de bekapcsolt. Ezeket a gépeket több száz fős csoportok tervezik, hatalmas tapasztalattal, ez elmondható a szegmens minden gyártójáról.


Nagyon erős felépítés a burkolat alatt, logikus tervezés minden részletében. Egy üzleti laptopnál ezek az alap elvárások.
Képen például a Lenovo Thinkpad széria "rollcage" azaz bukókeret névre keresztelt megoldása. Ráállhatunk nyugodtan a gépre.


Bővíthetőség:
Minden moduláris ezekben a gépekben, ha úgy tartja kedvünk az optikai meghajtó (értsd: dvd meghajtó) helyére akár egy plusz adattárolót is beszerelhetünk, illetve akkumulátort (némely gépekbe egyszerre akár 3db-ot, lásd hp 6910p, ahol a gép aljára a dokkoló csatlakozón át is lehetett egy tálcányi akkumulátort elhelyezni.) helyezhetünk, mivel a szakemberek évekre előre terveznek, akár generációkon át is cserélhető az akkumulátor, mert nem változtattak a csatlakozási ponton, ellenben a többi olcsóbb gépekkel, ahol szinte félévente új formájú akkumulátorokat helyeznek el a laptopokban. Nagyon fontos, hogy ezek a gépek az aljukon rendelkeznek egy dokkoló csatlakozóval, mely segítségével egy talprészhez csatlakoztathatjuk, mellyel plusz csatlakozási felületek nyílnak meg számunkra. Így lehet akár a laptopunk az otthoni számítógépünk is egyben. Képzeljük el az alábbi helyzetet: napközben a laptoppal kell iskolába vagy munkába mennünk. Hazaérve viszont szeretnénk filmezni, vagy kényelmesen nagy billentyűzeten, nagy monitort nézve, dolgozni, filmezni, játszani. Ez általában két gépet igénylő elvárás. Kivéve egy üzleti laptopnál, ahol a munkából, iskolából hazaérve, a dokkolóra helyezve a gépet, egy asztali számítógéppé varázsolhatjuk, ha a dokkolóra rádugunk egy monitort, billentyűzetet, és egeret. A laptopot ki sem kell nyitni, a dokkolón lévő gombbal becsukott állapotban is elindul. Egy ilyen dokkoló ára, általában 5 000 forint környékén alakul. Egyszerű valamint logikus felépítésük miatt ezek a gépek nagyon könnyen szétszedhetőek, cserélhetőek az alkatrészek, és mivel itt a tervezés egy adott szériát hoz mindig létre, ezért egy pl Thinkpad T400 és Dell Latitude D630 laptop olcsó és drága társai között, az alkatrészek is cserélhetőek, típuson belül, amit nagy mennyiségben, és sokáig gyártanak. Érdekesség még, hogy ezeknek a gépeknek az CD-DVD meghajtója kivehető menet közben, és a helyükre akkumulátor, vagy még egy merevlemez behelyezhető! Így akár 2-3000 GB adatot is tárolhatunk a gépen, de ha sokat dolgozunk, akkor egy plusz akkuval akár 9-10órát is használhatjuk egyetlen töltéssel. Valamint a gyári terméktámogatás is többszörös ideig él, mint egy otthoni laptop esetén. Ezek a kiegészítők mind beszerezhetőek nálunk. Látogasson el oldalunkra.


Üzleti gép a dokkolóban. Minden márkához különböző méretű dokkolók kaphatók, a kényelmes kishelyen elférő változattól
az ilyen robosztus méretűekig. Néhány Lenovo géphez kapható olyan dokkoló is, amibe egy asztali számítógép videokártyáját is beilleszthetjük.


Férj hozzá mindenhez, pár csavar eltávolítás után + dokkoló csatlakozó a képen.


Akkumulátor:
Általában neves gyártók celláit találjuk az akkumulátorok belsejében, melyek a kezdeti teljesítményükből, az idők folyamán kevesebbet veszítenek. Persze ezek is tönkremehetnek, de több ideig tartanak, mint olcsóbb testvéreik esetében. Ráadásul az üzleti modellek jelentős százalékára jellemző, hogy több cellás (több kis akkumulátor cella van a burkolatban) kivitelek léteznek adott típushoz, tehát ha nekünk nem elég a gyári 4 cella, akkor könnyedén vehetünk 6-9 cellás akkumulátorokat, és akár megkétszerezhetjük az üzemidőt. Ezek a laptopok rendelkeznek a gyártó által kiadott akkumulátor figyelő programokkal, melyek segítségével kedvünk szerint állíthatjuk, hogy a gépünk gyors legyen, de hamarabb merüljön, vagy kicsit lassabb, de tovább üzemeljen akkumulátorról. Mindezt menet közben. Elhihetik, ezek után minden általános laptop akkumulátor, egy rossz viccnek fog tűnni. Általunk a www.laptopsystem.hu oldalon kínált gépek esetében nem titok az akkumulátor állapota, és pontos adatot tudunk adni az általános üzemelésről.


Egy 9 cellás akkumulátor, amiben márkás, nagyteljesítményű cellák találhatók.


Két akkumulátor egy gépben. Aljára csatlakoztatva, vagy pedig az optikai meghajtó helyére helyezve.
Hátralévő idő még 10 óra... kellemes.

 


Súly:
Ennyi mindent tud, ilyen sok minden van benne... biztos nehéz. Rossz gondolatmenet. Mint már fentebb is olvasható, a magnéziumváz, és az ügyes tervezésnek köszönhetően, ezek a laptopok 1 vagy akár 1,5 kilógrammal is könnyebbek! 2 kilógramm környéke egy átlagos üzleti laptop, néhány modellnél a szénszálas anyagokkal a 1,5kg környéki súlyt is elérték.


Könnyű, vékony, megfelelően kicsi, de masszív, letisztult forma.


Teljesítmény:
Az üzleti felhasználás miatt, szinte minden típusra igaz, hogy a leggyorsabbak. Egy nagy cégnél fontos, hogy a munka gyorsan, és biztosan haladjon. Ezeknek a gépeknek a fő felvevő piaca a nagy cégek. Kompromisszumot itt nem tűrnek. Sokszor találkozunk olyan esettel, hogy egy csilli-villi akciós laptop teljesítményéhez képest, egy használt 2 éves laptop igazi versenygép. Sőt...

Miként vásároljunk használt üzleti laptopot?
GARANCIA! Mindenek előtt. Olyan helyről érdemes vásárolni, ahova vissza tudjuk vinni, és segítenek, nem csak elhajtanak, mondván "ja, arra nincs garancia bocsi, apró betű 4. oldal, 3. bekezdés, szürkével...."... Ha nálunk vásárol, elhiheti, nem fogjuk elhajtani, ha valami probléma merülne fel (ésszerűség határain belül persze.... tehát ha megolvadt a gáztűzhelyen a burkolat, mert teflonserpenyőnek néztük, és az így keletkezett "omlosz cirke" illata miatt a kutya kivitte az udvarra, majd elásta fél méter mélyre, az sajnos nem garanciális). Valamint fontos, hogy legyen miből válogatni, lehessen tesztelni, fogdosni, és akár más gépekkel is összehasonlítani. Sokszor látjuk, hogy valaki eljön hozzánk vásárolni, mert kinézte az X típust, de közben egy Y típussal távozik, mert rájött, hogy neki az jobban megfelel. Amit viszont nagyon nem ajánlunk, azok az aukciós oldalak. Katasztrófális statisztikával tudunk szolgálni. Szinte az összes otthon, eladásra összetákolt laptop ott végzi (van kivétel). Egy átlagos történet, mondhatni "mindennapos". Ismerős vásárolt egyik aukciós oldalon egy laptopot, nagyon jó áron, még büszkén is ecsetelte, hogy fantasztikus az ára... már akkor megjegyeztem, hogy van egy rossz előérzetem az ilyen "csudajó vételeknél"... két hétig jó is volt, ameddig a házilag visszavarázsolt videokártya chip el nem engedte újra magát. Egyszerűsítem a történet végét: 26 000 Forint szakszerű javítással. El is adta, bár már szakszerű volt a javítás, de mégis... ismeretségbe nem merte.... kitaláljátok-e, hogy hol adta el? FONTOS: ilyen házi-varázslat javított laptopok beszámításával nem is érdemes megkeresni minket, mivel mi garanciát vállalunk a termékekre, nekünk sem éri meg eljátszani a hírnevünket, pár ezer forint haszonért.


Interneten terjednek ezek a házilagos megoldások, alaplaphibára. Alufólia, olló, hajszárító, és már mehet is fel eladásra.
Sokan üzletszerűen vásárolják fel a javíthatatlan laptopokat, hogy olcsón házilag barkácsolva, adja tovább.Kinek ajánlott a használt üzleti laptop? :
- Akik megbízható, strapabíró gépet szeretnének.
- Akik egy új gép áránál olcsóbban, nagyobb minőséget szeretnének.
- Akik sokat hurcolják magukkal a laptopot.
- Akiknek fontos adataik biztonsága, még egy leejtés, vagy kávés baleset után is.
- Akik együtt tudnak élni azzal, hogy a külső design megtervezése volt az utolsó szempont ezeknél a gépeknél. Tehát kiscica mintás változat nem létezik. VISZONT, rendelhet tőlünk kiscicás/kutyás/carbon mintás matricákat rá. :)

Vissza az oldal tetejére

VÁSÁRLÁS MENETE. Mire figyeljünk?

Gondoljuk át mire is szeretnénk használni a gépet, és mennyi ideig. Vessük össze a rendelkezésre álló költséggel, és akkor kezdhetünk válogatni. Érdemes szem előtt tartani a garanciát mindenek előtt. Ismeretlen magánszemélyektől, gyanúsan olcsó laptopot, olykor kipróbálási lehetőség nélkül, semmiképpen nem ajánlott vásárolnunk, ha nincs velünk valaki aki ért hozzá. Viszont a helyszínen biztos nem szereli szét senki a gépet, hogy a belsejét megvizsgálja, volt-e már javítva. Ha átvertek (márpedig olyat nem véletlen tesznek meg emberek), akkor futhatunk a pénzünk után.
Mi a www.laptopsystem.hu oldalnál garantáljuk, hogy nem fog csalódni a garanciális ügyintézések menetében. Amennyiben a meghibásodás mégis a garanciaidőn túl esne, akkor is kedvezményes javítási költségekkel állunk rendelkezésre vevőink részére.

Vissza az oldal tetejére

Szokásos kérdések:

Csak a gyerekemnek kellene játékra egy laptop.
Sajnos ez a kijelentés már takarja is, hogy játékra egy laptop biztosan olcsó. Sajnos a legdrágább kategória. A számítástechnika világában két igazán nagy húzó ágazat van. A számítógépes játékok, és az a bizonyos korhatáros filmipar. Ameddig az utóbbi miatt maximum nagyobb tárhelyet veszünk, az előbbi játékok miatt viszont asztali számítógépekbe közel 100 000 forintos videokártyákat, és akkor még asztali gépről beszélünk. Ugye sejtjük, hogy ez egy laptop esetében még nagyobb kiadás. Érdemes kompromisszumot kötni. Kicsit régebbi játékok (vagy az újabbak szerényebb grafikai beállításokkal), egy megbízható gépen, vagy pedig irány a 2-300 ezer forintos kategória. Viszont elmondható, hogy a legszebb grafikai beállításokkal rendelkező új játékok legszebben egy közel félmilliós csodagépen fognak futni úgy, hogy minden beállítást a maximumra állítottunk. 


Ilyen játékélmény egy laptopon létezik, de nem olcsó, és nem mindig éri meg.


Csak internetezésre kell valami.
-Nagyon tág fogalom, általában itt is spórolni szeretnénk, és ha a nagymamának akarunk egy kezdő gépet, akkor valóban elég 30 ezer forintért valami. Viszont a mai online tartalmak (tű éles képpel rendelkező youtube videók, online játékok, dvd-blueray filmek) már olyan számítógépet igényelnek, melyeket anno játékok sem igényeltek.

Koszos helyen használnám a gépet.
-Üzleti laptop kizárólag. Jól bírják a strapát. Ha valami el is dugul bennük, azt jelezni fogják, és egy kompresszoros takarítás után új pompában ragyognak. Érdemes tanácsunkat kérni, mert van egy két kifejezetten szörnyű üzemeltetési környezetbe készült laptopunk is.

Van egy pár éves diagnosztikai eszközöm....
-Nem kell tovább mondani. Szintén üzleti kategóriás laptopok, mivel ezek a diagnosztikai eszközök (sok újabb fajta is még) általában úgynevezett COM porton (tüskés csatlakozó, még a régmúltból) kommunikálnak a számítógéppel. Mivel egy otthoni átlagos berendezés sem használ már ilyet, ezért az otthoni laptopokon ezeknek nincs is fontossága, így le is maradnak. Persze lehet kapni átalakítókat, de azok nem minden esetben működnek (általában egyáltalán nem). Saját tapasztalat: semilyen átalakítóval nem olvasható le egy távfűtéses rendszer kazánjának adatai, ha nincs a laptopon COM port. Az üzleti laptopokon ez alap. Ha nem is magán a gépen, a dokkolóján mindenképp. Garantáltan működni fog. Ha bővebb kérdése lenne, hívjon minket.


COM port, a diagnosztikai eszközök lelke. Üzleti laptopon van, ha közvetlen nincs is, a dokkolón biztos lesz.


Ha vásárolok egy használt laptopot, akkor mennyire lesz karcos?
- Első körben is javasolnánk, hogy jöjjön el, másfelől viszont mi kizárólag úgymond "A" kategóriás laptopokat forgalmazunk. Ha mégis van rajta kopás, azt elmondjuk, és kérésre képet küldünk róla e-mailben.

Lányomnak/fiamnak szeretnék ajándékba egy ilyen használt üzleti laptopot, nem túl abszurd?
- Nem. Bár sajnos nem színes design elemekkel díszített laptopok ezek, ám ezt egy matricával már át is hidalhatjuk. Viszont akkor lesz majd igazi az öröm, ha az ágyban nem égeti a lábát, és ha véletlen leejti, akkor sem kell a kukába dobni.

Van olyan üzleti szériás laptop, amin lehet játszani?
- Van, de inkább hívjon fel minket, hogy igényeinek megfelelőt tudjunk ajánlani, mert erre a témakörre egy 20 oldalas kisfogalmazást lehetne írni.

Vissza az oldal tetejére

Szokásos technikai kérdések:

Kérhető SSD -vel is? Mi az az SSD?
Az SSD nem más, mint a merevlemezek, azaz az adattárolásra szolgáló eszköz új változata. A régi megoldás (HDD) az volt, hogy egy fém házban magas fordulatszámon (akár 7200fordulat/perc) pörgő lemezről, egy mechanikusan mozgó fej olvasta le mágneses elven tárolt adatainkat. Ugye érezzük a hibalehetőségek bőséges tárházát? Az új viszont egy forgó alkatrész mentes, nagyon gyors memóriában tárolja azokat. Mint a pendrive, csak sokkal gyorsabb. Amikor a számítógépen dolgozunk, az adattárolóról olvas be mindent, de magát az egész rendszert is onnan tölti be. Ha a régi meghajtót kicseréljük ilyen új fajtára, akkor a gépünk jelentősen gyorsabb lesz, minden tekintetben. Jelenleg ez a rendszer még újdonság, és terjedés alatt van, viszont az utóbbi évek egyik legnagyobb és talán legjobb fejlesztése az iparágban.
Hátránya: adott pénzösszegért kisebb területű meghajtót tudunk vásárolni, mint a hagyományos változat esetében. Ugye erre jó az üzleti laptopokba beépíthető második merevlemez, mert akkor megtehetjük, hogy a Windows-t és programjainkat a gyors SSD-re helyezzük, a filmeket, adatokat pedig a hagyományos nagyméretű tárhelyünkre. Gyors is lesz a gép, és tárhelyünk is bőséges marad.
Előnye: Sebességben akár 3x gyorsabb rendszer indítás, és program indítás AZONOS LAPTOP ESETÉN IS. FOGYASZTÁSBAN is kiváló, jelentősen növeli az akkumulátorról töltött idő hosszát. Nincs hangja és persze nem is melegedik úgy a forgó alkatrész hiányában.
 

Az alábbi mókás videó segít bemutatni mindezt:


Memória mennyi kell, és milyen?
Minél több van, annál jobb. Sosem elég. Annyit viszont állíthatunk, hogy legalább 2GB memória kell, hogy a windows7 zökkenőmentesen fusson a gépünkön. Ma már csak "DDR" memóriákkal találkozunk, viszont ezek utáni szám határozza meg annak generációját. Minél nagyobb szám áll mögötte, annál újabb, és gyorsabb. A sima DDR memóriákkal szerelt laptopok csak szervizelésre alkalmasak, de otthoni multimédiás feladatokra már nem. Minimum DDR2 memóriával szerelt laptopokat tudunk ajánlani általános felhasználásra is. Egyedül a memória az, ahol fontos még a megahertz (Mhz)... minél nagyobb a szám, annál gyorsabb a memória. Ne feledjük, hogy nem csak a memória sebességén múlik egy gép teljesítménye, de hogy "jó" gépünk legyen, legalább 2GB DDR2 memória legyen benne, ez az érték alatt szenvedés lesz. Mi minden gépünk esetében vállaljuk a memória bővítést kedvezményes áron, ha még többet szeretne.


 Ne feledjük, a laptopokba csak 2db memória rakható! Érdemes két egyformát rakni. Tehát 2x1gb 2x2gb 2x4gb!


Processzorból milyet válasszak? Gigahertz? Magok?
Ez egy olyan témakör amiről rengeteget lehetne írni. Viszont a processzor az egyik legfontosabb tényezője a sebességnek, lényegében a számításokat ez végzi a laptopunkban. Amit mi általánosságban tudunk javasolni, hogy mi inkább az Intel processzorokat részesítjük előnyben, valamint ha már Intel, akkor a celeron vonalat kerüljük. Mindezek mellett ajánljuk még, hogy legalább 2 magos legyen. A magok száma igazából a processzorok száma. Ma már ha veszünk egy processzort, akkor nagy valószínűséggel kettőt kapunk minimum. Egy darab processzorban kettő van a burkolat alatt, ezeket nevezzük magoknak, angolul a mag pedig "core", innen a Core 2 Duo sorozat például. Ez mire jó? Nagyon egyszerű: az egyik processzor futtatja a rendszert, és alapprogramjainkat, a másik pedig közben csak azt futtatja, amit éppen használunk, legyen az a böngésző, film, játék. Ezért van az, hogy a processzoroknál már a gigahertzek régen nem számítanak, hiszen egy mai modern 1,8Ghz sebességű processzorral a gépünk, bizonyos feladatokban akár 10-20-30x (!!!!!) gyorsabb mint egy régi 3,6Ghz sebességű egymagos processzor. Ma már a 4 vagy több magot tartalmazó processzorok sem ritkák. Persze mint az elején megjegyeztük, ezekről rengeteget lehetne írni, mert fontosak még az olyan paraméterek, mint gyorsítótár sebessége, és annak mérete, az FSB, a memóriakezelés, a HyperThreading, az utasításkészletek, és persze bár nem a processzor része, de a chipset is. Ezeket kiboncolgatni, és az összefüggéseket leírni annyira száraz szakmai szöveg lenne, hogy inkább azt javasoljuk, hívjanak minket valamelyik telefonszámunkon, és segítünk dönteni. Röviden csak annyit, hogy az Intel Core2Duo T xxxx és P xxxx szériával, valamint az Intel Core i3 -i5 -i7, szériával szerelt gépeket keressük, ha gyors gépet szeretnénk.


Kb 5x5cm, pár gramm, és a legfontosabb alkatrész.


Vissza az oldal tetejére

Hibás laptopok árulkodó jelei?

Melegedés:
Mint már fentebb kitárgyaltuk, a laptopok egyik legfontosabb része a hűtés, ha egy laptop nagyon forró használat közben, ott bizony gond van. (Bár láttunk már olyan típust ahol ez "normális".... mára kevés fut belőlük) Ez lehet csapágyas ventillátor (zúgó hang), vagy elkoszolódott hűtőborda. Még ha ez orvosolható is, elgondolkodtató, hogy vajon mennyi időt töltöttek a belső alkatrészek üzemi hőfok feletti értéken. Egy megolvadt rész elegendő ahhoz, hogy a laptop fő alkatrészét, az alaplapot cserélnünk kelljen.


Chip csere, nem olcsó, nem mindig megoldás. Pedig ha rossz a hűtés, akkor várható.


Zajok:
Ha a ventillátor zajos, akkor a fentebb leírt melegedéses rész jön képbe. Viszont ha kattogó hangot hallunk, akkor is, ha a dvd meghajtó nyitva, az bizony a merevlemez lesz, amin az adatokat tároljuk. Az új és drága gépekben SSD van, ahol ez nem fordulhat elő. Viszont a nagyobb kapacitású modellekben még mindig mágneses elven működő forgó alkatrészes tárolók vannak. Ugye tudjuk: ami forog, méghozzá nagy fordulaton (esetenként 7200 fordulat/perc -Nem elírás), az bizony kopik. Kopik a csapágy, amitől hangja lehet, illetve a forgó lemezeket olvasó fej mechanikája is kikophat. Ha ilyennel találkozunk, már jó esély van a hibára. Ezeket viszonylag egyszerű tesztelni, a www.hdsentinel.hu oldalon ingyen letölthető programmal. Telepítés után azonnal információt ad a merevlemez állapotáról.


Van amikor a ventillátor azért hangos, mert bár működik, akkor sem tudja elszállítani a levegőt a poros hűtő miatt.


Kijelző:
- Foltos kijelző: nagy nyomás érte azt a területet ahol világos folt látható.
- Világító pöttyök a kijelzőn: panel hiba, normális jelenség 3db pöttyig. Nem zavaró. Felette már az lehet. Tesztelése egyszerű: berakunk egy fekete képet és teljes képernyőn megnézzük, van e világos pontunk. Utána ugyan ezt fehér képpel, hogy van-e fekete pontunk. (mindkettő lehet, egy darab szinte biztosan lesz, de ez nem baj, csak ha sok van.)
- függőleges-vízszintes csík: kijelzőt a kukába tehetjük. Le volt ejtve, vagy valami nagyon erős hatás érte.
- vibráló kijelző: inverter hiba... kb 10e forintos költség.
- nincs kép bizonyos fokban kihajtott kijelzőnél: átvezető kábel (alsó részből a fedélbe) megtört. Pár ezer forint. A sok nyitogatás miatt, főleg olcsóbb gépeknél.
- A kijelzőn sok fura színes képpont van, de változik a helyzetük: videokártya halála, ami alaplapé is.
- A kijelzőn nincs kép: :) kapcsold be.
- A kijelzőn nincs kép, ha bekapcsolom akkor sem: tuti vétel.
- A kijelző "lötyög", nem áll meg abban a pozícióban ahol hagytam... zsanér kopott. Kis lötyögése minden kijelzőnek van, de ha "hanyatt esik", akkor ott már komoly gond van. Általában olcsó gépekre jellemző


Ez már kuka.Burkolat:
- A kijelző körül kis gumikarikák vannak, de van amelyik hiányzik: kijelzőt kicserélték már, nagy eséllyel.
- A gépházon illesztéseknél kopás nyomok vannak: szétszedték már. Ami nem feltétlen gond, lehet bővítették.
- Hiányoznak csavarok a laptop aljáról: szétszedték, de igénytelenül.
- Repedések esetén, biztosak lehetünk benne, hogy leejtették, ami akár az elektronikán hajszálrepedést is okozhatott, ami a legfurcsább hibákat képes előhozni.


Működés:
- néha újraindul magától: hibás memória az esetek többségében, viszont lehet komoly alaplapi gond is.
- melegedik a töltő csatlakozója: hibás csatlakozó, üzleti gép esetén ezer forintos tétel, otthoninál akár 15-20 ezer is lehet a szerviz.
- Adatmásolásnál "CRC hiba" üzenetet kapunk, vagy "nem másolható a fájl": hibás merevlemez, gyorsan mentsük le adatainkat, és vegyünk újat.
- Nincs meg a BIOS (bekapcsoláskor elérhető alap menüje a gépnek, amit általában az F2 és F10 gombok segítségével érünk el) jelszava. Lehet, hogy tényleg elfelejtette, de lehet lopott laptop is.

Vissza az oldal tetejére

ÖSSZEGZÉS:

Döntsük el, mire szeretnénk használni a laptopot. Mekkora, és milyen kijelzőt igényel, milyen komoly, és kevésbé komoly feladatokat szeretnénk rajta elvégezni. Videót vágni, képeket szerkeszteni pl. kis felbontású kijelzőn nem fogunk tudni. Nagyfelbontású videókat nem fogunk tudni nézni gyenge gépen. Ha sokat szeretnénk hozni és vinni a laptopot, akkor a méret és a súly sem mindegy, de az akkumulátor idő is számít.

Érdemes átgondolni ezeket, mert ellenkező esetben, ha mondjuk nem a feladatra alkalmas gépet vásárolunk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy naponta elmormolunk egy két kedves mondatot, átkot, voodoo varázsigét, hogy "az a kis kínai aki fél tálka rizsért összeszerelte ezt a használhatatlan vackot"...... stb...


Persze az itt felsorolt információk egy laptopról a jéghegy csúcsa, és mindenkinek más igényei vannak. Ez így van jól. Hogy tudjunk segíteni a választásban, keressen meg minket, a weboldalunkon feltüntetett telefonszámok egyikén, vagy írjon facebookon!

Vissza az oldal tetejére

 

 


 

 

 


Facebook