Lenovo ThinkPad üzleti laptopok
Lenovo ThinkPad, a Japán ételhordó doboz mintájára létrejött high-end üzleti laptopok.
Lenovo ThinkPad laptopok
 

Miért ajánlott? Mit érdemes tudni ezekről a gépekről? Ez nem IBM? Segítünk.


Tartalom:

1. Története
2. Szerkezet, design
3. Védelem, praktikusság
4. Teljesítmény
5. Betűk a típusjel előtt
6. Videó galéria


Története:

A ThinkPad laptop sorozatot az IBM kezdte el kifejleszteni, még a 90' évek elején. Az első végfelhasználóknak szánt darabot 1992 októberében dobták piacra, ez volt az IBM ThinkPad 700-as sorozata. Az első széria érett darab annyira jól sikerült, hogy azonnal 300 (!!!) különböző díjat kapott akkoriban a kimagasló minőség, design, praktikusság együtteséért. A 750-es szériából a NASA, több mint 500 darabot vásárolt, és ez a laptop volt annak az űrsiklónak a fedélzetén, amely a Hubble űrteleszkópot üzembe helyezte (az IBM mérnökeinek előtte meg kellet oldani, hogy a hűtést áttervezzék, ugyanis a gravitáció nélkül a meleg levegő nem szállt el a processzorról). Az IBM-nek nem titkolt célja volt, hogy egy mindenhol helytálló, hordozható számítógépet fejlesszen ki az üzletemberek számára. Ma már elmondhatjuk, hogy ez nagyon jól sikerült nekik, hiszen a cég az egyik legnagyobb névnek számít az üzleti kategóriában. A Lenovo céggel olvadt egybe a ThinkPad részlege 2005-ben, mikor az IBM átadta az asztali és hordozható gépek gyártását az akkora már hatalmassá vált Lenovonak. Elmondható, hogy mindketten jól jártak ezzel, hiszen olcsóbb sorozatokkal (IdeaPad) be tudtak törni az otthoni gépek piacára is. Számos technikai fejlesztést köszönhetünk ennek a mérhetetlenül innovatív típusnak.

Vissza az oldal tetejére


Szerkezet, design:

Design eredete:
Külső kinézetét egy tradicionális japán ételhordozóról kapta, a "Bento" ételhordóról, mely hasonlóan egyszerű letisztult formával rendelkezik: Egy fekete doboz, melynek tartalmát csak akkor látjuk meg ha kinyitjuk, akkor viszont elénk tárul valami ételkülönlegesség. Ez elmondható a laptopra is, hiszen az egyszerű minimalista külső a kor legfejlettebb technológiáját takarja szinte minden esetben.


Japán Bento ételhordó.

Design, elrendezés, anyagok:
Külső borítása a laptopnak műanyag, és magnézium ötvözetéből áll össze. A magnézium amellett, hogy pehelykönnyű, igazán erős anyag (autós versenysportban is szeretik az autók felnijének anyagát magnéziummal ötvözni) aminek köszönhetően egy leejtés esetén sem sérül a laptop szerkezete.

Magát a laptopot úgy tervezték, hogy az üzleti életben praktikus legyen. Ezért van például a billentyűzet közepén a ma már névjegyként szolgáló piros "pöcökegér" ami nem más, mint egy joystick elven működő egér, melyet tologatva tudjuk az egeret irányítani. Ennek kifejlesztése még az érintőpanel előtt történt meg, hogy repülőgépes utazáskor a laptopot az előttünk lévő kihajtható tálcára helyezve, hozzácsatlakoztatott egér nélkül tudjuk használni.

Ugyanilyen névjegyként szolgál a billentyűzet megvilágítása, mely a ThinkLight nevet kapta, és lényegében egy erős fényű LED dióda a laptop kijelzője felett, mely egy gombnyomásra éjszaka képes megvilágítani a billentyűzetet (ugye ez is repülőgépes út esetén nagyon praktikus, de a magánéletben is, hogy éjjel nem kell villanyt kapcsolni, ha dolgozni szeretnénk).

Elmondható, tehát, hogy ezek a gépek kinézetben, praktikusságban, és prémium anyaghasználatban nem sokat változtak az elmúlt több mint 20 év alatt! De minek is változatni azon ami bevált?
 


Közel 20 év különbség. 700c 92-ből és T410, 2011-ből.


Korai reklám, a híres pillangó avagy "butterfly" billentyűzet:


Vissza az oldal tetejére

Védelem, praktikusság:

Ez mind jellemzi ezeket a gépeket. Nagy hangsúlyt fektettek az adataink védelmére, illetve a praktikus kiegészítőkre.

Rollcage és egyéb:
Az erős burkolatot úgy alakították ki, hogy általános sérülésektől megóvja a gépünket. Ez ThinkPad szériánál RollCage-nek (magyarosan bukókeretnek) hívják. Érdemes megnézni a képen az erősített szerkezetű vázat, amit az egyszerű kis fekete laptop burkolata takar.


 

Az ütésállóságon kívül még nagy figyelmet érdemel a folyadékálló belső is. Egyedi folyadékelvezető csatornákon át, a ráömlött folyadék a laptop alján távozik, anélkül, hogy a billentyűzet és a belső elektronika sérülne.


Aktív merevlemez védelem is szerepel a biztonsági listán. Lényegében a laptop érzékeli a dőlést, gyorsulást, rázkódást, és a forgó alkatrészes merevlemezt lekapcsolja, hogy ne sérüljenek az adatokFONTOS!!!!!!!! Ezek a tulajdonságai a laptopnak, baj esetére szolgálnak! Tehát, nem azért tudja ezeket, hogy mindennap ezzel verjük be a szöget a falba, vagy hogy a medencében használjuk! Az ismerősöknek tartott bemutatók sem igazán ajánlottak, vagy csak saját felelősségre.


Praktikusság:

- Kivehető optikai meghajtó, és a helyére úgynevezett multibay keretbe építhető merevlemez, vagy akkumulátor helyezhető be ugyanazon nyílásba.
- Billentyűzet megvilágítás
- Sok esetben biometrikus azonosítással vannak szerelve (ujjlenyomat-olvasó)
- Megvásárolható nagyobb méretű akkumulátor is hozzá, akár 6 és 9 cellával.
- Dokkolható (gép aljára szerelhető bővítő), mellyel asztali számítógéppé tudjuk alakítani, illetve rengeteg csatlakozási pontunk lesz.
- Könnyen szerelhető, bővíthető, akár otthon is.


Vissza az oldal tetejére

Teljesítmény:

Ez az, amivel nem lesz gondunk egy jó ideig. Mivel mint minden üzleti szériás laptop, minden alkatrészből a legjobbakat kapja. Viszont modern játékok maximum grafikán történő futtatására csak kevés példány ajánlott. Általánosságban elmondható, hogy aki játszani akar, az vegyen Xbox, vagy Playstation konzolt, és minden problémája megoldódik.
Hogy melyik modell az Önnek megfelelő? Hívjon minket, vagy írjon facebookon, és segítünk.

Vissza az oldal tetejére

Betűk a típusjel előtt:

T széria:
Ez az igazi üzleti vonal. Minél nagyobb a szám, annál újabb a sorozat tagja. Jellemzi a vékony kivitel, könnyű súly, erős strapabíróság. Ha a típus után egy S vagy P jelzés van, az a high-end modell.

R széria:
Félig üzleti, félig otthoni. Minél nagyobb a szám, annál újabb a sorozat tagja. Jellemzően vastagabb és nehezebb, de külsőre nem feltűnő. Gyengébb teljesítményű alkatrészekkel is rendelhető volt.

W széria:
Tervezésre való széria. Hatalmas teljesítmény, kicsit vastagabb mint a T széria, nagyobb kijelző. Grafikai munkára de akár, játékra is. Alapesetben CAD programokkal való tervezésre, és grafikai munkára van kitalálva.


X széria:
Pille könnyű, pici, vékony, de mégis strapabíró laptopok, melyek nélkülözik általában a DVD meghajtót, és alacsony fogyasztású processzorral, merevlemezzel érkeznek. Bizonyos modellek kijelzője elforgatható és érintés érzékeny (azaz pár mozdulattal tabletté alakítható).

  

Vissza az oldal tetejére

Videó galéria:

VízállóságÜtésállóságEgy elvetemült házi videó, a megsemmisítéssel való probálkozásról.Reklámok Vissza az oldal tetejére 

 


 

 

 


Facebook